Projekt „PESTRÁ STRAVA BEZ ZBYTOČNEJ CHÉMIE“ je v plnom prúde. Mierime do ďalších slovenských škôl!

Učebnice a perá tretiaci zo ZŠ na Ulici pionierov v Rožňave vymenili za zástery, lyžičky, varešky a nože.

Učenie matematiky, slovenského jazyka a literatúry, prírodovedy vymenili za prípravu farebných desiat. Zapojili sa do projektu Pestrá strava bez zbytočnej chémie a pod vedením koordinátorky tohto projektu na Slovensku a zároveň výživovej poradkyne Ing. Miriam Varšovej si pripravovali v skupinách zdravé farebné desiaty.

Projekt vznikol s cieľom vytvárať správne stravovacie návyky už v detskom veku. Zameriava sa predovšetkým na používanie surovín a potravín bez zbytočnej chémie. Projekt prebieha už štyri roky úspešne v Čechách, od minulého roka na Slovensku a teraz prišiel aj do Rožňavy.

Žiaci sa rozdelili do skupín. Každá z nich dostala na papieriku recept. So svojim receptom sa vybrali do „obchodu“, kde si najprv „nakúpili“ potraviny, ktoré potrebovali. V ich rukách bolo vidieť najmä rôzne druhy zeleniny a ovocia (avokádo, červená repa, zeler..). Mnohí potvrdili, že niektoré z nich vidia prvýkrát v živote. Podľa návodu v recepte pripravili desiatu, ktorá bola nie len zdravá, ale aj chutná. Pripravili si ju tak, ako keby si ju zobrali z domu na desiatu do školy.

Taktiež pripravili reklamu pre svoju desiatu a vymysleli jej atraktívny názov. Podstatou projektu bolo, aby deti ochutnali suroviny, ktoré nepoznajú, alebo sa s nimi nestretli v danej kombinácii. Na záver deti dostali varešky, diplomy a magnetky.

Tento deň vyčaril všetkým zdravý úsmev na tvári. Pozrite si foto z projektového dňa.

Tešíme sa a veríme, že takýchto projektových dní bude po celom Slovensku ešte viac.

AVP SR
www.avpsr.sk