Obilniny – Pohánka

Obilniny

To sú plodiny, ktoré majú v historickom vývoji ľudstva najdôležitejšie postavenie spomedzi poľných plodín.

Nielen preto by mali tvoriť 40 až 60% nášho jedálnička. Hlavnou zložkou tejto suroviny sú sacharidy.

Rovnako dôležité je spomenúť vlákninu, aj keď nie je pokladaná za energetický zdroj, ale jej prítomnosť je nezastupiteľná. Je nevyhnutná pre náš tráviaci trakt, rast mikroflóry hrubého čreva a jeho črevnú činnosť.

Ľudský organizmus si nevie vytvoriť minerálne látky, konzumáciou obilnín si tak zabezpečí prísun vápnika, železa, horčíka a fosforu

Pohánka

Pochádza zo Strednej Ázie. Obilnina, ktorá sa k nám dostala v 15. stom storočí z Mongolska, je pre naše zdravie prospešná. Najviac sa jej začalo dariť na Morave, pretože sa môže pestovať len na nekontaminovaných pôdach. Pri tejto potravine sa tak nemusíte obávať, že obsahuje nebezpečné pesticídy V našich podmienkach je možné pohánku pestovať na všetkých typoch pôd okrem ťažkých, ílovitých a silne vápenatých. Jednoročná rastlina, ktorá nie je náročná na živiny. Z červenkastej byle vyrastajú listy srdcovitého tvaru. Kvety mávajú bielu až ružovú farbu. . Plody sú trojhranné nažky. Tie sa skladajú zo šupky, ktorá sa odstraňuje. 

 

Prečo je taká výnimočná

Čo ju robí zázračnou je vysoký obsah rutínu, ktorý sa vo veľkej miere podieľa na zvyšovaní pružnosti ciev. Ten sa nachádza aj v šupkách, ktoré sa používajú na prípravu čaju, odvarov, alebo ako náplň do vankúšov. Pohánka čistí krv a podporuje funkciu obličiek. Okrem toho reguluje krvnú zrážanlivosť, znižuje cholesterol a celkovo posilňuje imunitný systém. Minimálne dvakrát týždenne by ju mali jesť ľudia, ktorí trpia na hemoroidy. Zloženie pohánky je bezlepkové, čo znamená, že je vhodná pre ľudí, ktorí majú určenú bezlepkovú diétu  a doporučuje sa aj pri ochoreniach tráviaceho ústrojenstva. Je bohatá na vlákninu, minerálne látky (hlavne horčík, zinok, železo, vápnik, fosfor, draslík) a vitamíny (B1, B2, E, C, rutín – vitamín P). Konzumácia pohánky posiluje imunitu a má priaznivý vplyv na srdce, pečeň, cievy a tráviace orgány.  Ako silno zásaditá potravina odvádza  z tela kyseliny a tým napomáha acidobázickej rovnováhe. Pohánka je kaloricky bohatá (v 100 g obsahuje približne 350 kcal), nie nevýznamný je obsah hodnotných, viacnásobne nenasýtených mastných kyselín. Najväčší podiel pripadá na esenciálnu kyselinu linolovú (37 – 48%), ktorá sa spoločne s kyselinou linolenovou (1,9 – 2,8%) podieľa na znižovaní hladiny krvného cholesterolu a prevencii proti ateroskleróze.

Účinky pohánky na zdravie

  • pomáha pri chorobách žíl a ciev
  • odstraňuje krvácanie z nosa a ďasien
  • spevňuje väzivové tkanivá
  • posilňuje potenciu a libido
  • zlepšuje imunitu
  • pomáha pri hemoroidoch a kŕčových žilách
  • prevencia pred reumou a artritídou
  • ochrana pred baktériami
  • priaznivoo ovplyvňuje krvnéhý obeh

 

Základná príprava

Pohánku prepláchneme na sitku vodou a potom ju vhodíme do osolenej vody, ktorá je jeden a polnásobkom objemu pohánky a varíme ju 5 – 6 minút. Prikrytú necháme dôjsť. Po čiastočnom vychladnutí môžeme pridať olej, prípadne bylinky a podávať ako prílohu (alternatíva k ryži) alebo ďalej spracovať.

Pohánkové krúpky alebo lámanku nevaríme, len ju zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a dáme do deky alebo uteráku, aby napučala. Aj tu platí pomer 1 : 1,5. Ak chceme krúpy naslano, tak lejeme osolenú vodu s troškou oleja podobne ako s kuskusom.

 

Autor článku:

BC. ZDENKA HAVETTOVÁ
Poradca pre výživu, lektor
Člen Aliance výživových poradců ČR a AVP SR

Sledujte ma na FB  Zdenka Havettová – poradca pre výživu