Obilniny – Špalda

Obilniny – Špalda

Špalda je prastarý nešľachtený druh pšenice. Patrila k prvým zrnám, ktoré sa využívali na výrobu chleba. Má iné vlastnosti ako klasická šľachtená pšenica. Existujú dôkazy, že špaldu poznali už ľudia pred 9 000 rokmi. Pestovať sa začala v Európe, ale aj na Blízkom Východe.Dvojitá pleva chráni zrno pred znečisteným životným prostredím. Patrí medzi nenáročné obilniny. Neprekážajú jej ani zrážky a poradí si aj bez častého prihnojovania. Často býva pestovaná v ekologickom poľnohospodárstve. Nevyžaduje chemické postreky, pretože voči škodcom je prirozdene odolná. Najväčšie osevné plochy sa nachádzajú v Rakúsku, Nemecku alebo Švajčiarsku, na Slovensku hlavne v oblasti Myjavy. Postupne sa v konkurencii ďalších plodín presadzuje aj v Amerike.

    

Prečo je taká výnimočná

Podľa rôznych odborníkov na výživu patrí špalda k najzdravším potravinám. V porovnaní s klasickou pšeničnou múkou ponúka široké spektrum živín. Je vynikajúcim zdrojom vitamínu B2, B17, z minerálov sa tu nachádza najmä železo, fosfor, draslík, horčík, mangán a meď. Špalda obsahuje aj niacín a tiamín. Niacín chráni telo pred kardiovaskulárnymi chorobami a znižuje hladinu cholesterolu. Obsahuje tiež špeciálne sacharidy, ktoré sú dôležité pri zrážaní krvi a stimulujú imunitný systém tak, aby sa zvýšila odolnosť tela voči infekciám. Špalda je ľahko rozpustná vo vode, takže jej výživové látky sa ľahko vstrebávajú do tela. Obsahuje viac bielkovín, tukov aj vlákniny ako obyčajná múka. Je bohatá na proteíny, ktoré obsahujú všetky z deviatich esenciálnych aminokyselín potrebných pre telo. Každá šálka varenej špaldy obsahuje takmer 10 g vlákniny. Špalda obsahuje aj lepok, takže nie je vhodná pre celiatikov. Môžu ju však konzumovať ľudia, ktorí sú alergickí na klasickú pšenicu. Výhodou je aj jej nízky glykemický index. Potraviny z nej teda nerobia žiadne výkyvy v hladine cukru. Dostatočný príjem špaldy tiež znižuje riziko vzniku ateroskleróz a znižuje cholesterol. Konzumácia špaldy môže telo ochrániť aj pred problémami ako sú obezita, cievna mozgová príhoda či astma. Výborne tiež prospieva Vašej koži, vlasom a nechtom, podporuje ich rast a chráni kožu pred rôznymi alergiami.

Účinky špaldy na zdravie

  • zlepšuje zdravie kardiovaskulárneho systému, pretože má schopnosť podieľať sa na znížení hladiny „zlého“ LDL cholesterolu a vysokého krvného tlaku
  • podľa viacerých vedeckých štúdií môže byť špalda prevenciou vzniku žlčových kameňov a rakoviny prsníka u žien
  • podporuje činnosť imunitného systému,
  • je prevenciou proti nepríjemnej zápche a tráviacim problémom
  • je ľahko stráviteľná (pre niektorých je ľahšie stráviteľná ako pšenica)
  • je vhodná ako prevencia obezity a hodí sa aj do redukčných režimov 

Základná príprava

Špaldu, je vhodné ich pred varením opláchnuť v studenej vode a potom nechať namočené cez noc. Pred varením ju opäť prepláchnite a sceďte. Jednu šálku špaldy zalejte tromi šálkam vody. Vodu treba dostať do varu a potom znížiť teplotu a variť asi hodinu. Môžete ju použiť ako prílohu namiesto ryže či zemiakov alebo do rizota. Použitie špaldy je všestranné. Predovšetkých v zdravých obchodoch dostanete kúpiť hladkú, polohrubú aj hrubú celozrnnú špaldovú múku. Čo sa týka chleba, je špaldová múka veľmi vhodná – chlieb zo špaldovej múky má výbornú chuť a skvelú kvalitu. Vyrábajú sa z nej okrem pečiva aj cestoviny. Veľmi obľúbená ješpaldová krupica a využívajú sa aj vločky. V biokvalite zakúpite aj kvalitné detské špaldové kaše a pukance. Obľúbená je aj špaldová káva, ktorá má vynikajúcu kvalitu a chuťou dokáže nahradiť klasickú kávu.

Špaldoto

Potrebujeme:

250g špaldy, zelenina (mrkva, hrášok, kukurica, brokolica), soľ, sezamový olej, bazalka, Tamari omáčka na dochutenie

Postup: 
Špaldu pripravíme podľa základného receptu. Medzi tým na troške oleja osmahneme mrkvu, pridáme hrášok a podusíme. Pridáme kukuricu a na úplný záver brokolicu (aby sa nedusila viac ako 3-4 min.). Do hotovej špaldy  vmiešame zeleninu. Ochutíme bazalkou a Tamari omáčkou.

Quiche (slaný koláč)

Na formu s priemerom 26 cm potrebujeme:

Cesto: 200g hladkej špaldovej celozrnnej múky
100g masla alebo 5 lyžíc slnečicového oleja
1/2 čajovej lyžičky soli
5 PL vody

Náplň: Polovica póru
125g šampiňónov
1 ryžová smotana
3 vajcia
200 g údeného tempehu, kúpite v obchodoch so zdravou výživou
himalájska soľ
maslo a múka na vymastenie a vysypanie formy

Postup: Suroviny vymiešame na krehké cesto, zabalíme do alobalu a necháme hodinu stáť v chlade. Pokrájaný pór a šampiňóny orestujeme na olivovom oleji, osolíme a necháme vychladnúť. Vajcia, smotanu a himalájsku soľ vyšľaháme v miske. Pridáme postrúhaný tempeh. Všetko spolu premiešame.

Rúru vyhrejeme na 200 stupňov. Cesto rozvaľkáme cca na hrúbku 4 milimetre a vyložíme ním dno a boky vymastenej a múkou vysypanej formy. Cesto popicháme vidličkou. Na cesto navrstvíme pór s hubami. Opatrne zalejeme smotanovou zmesou. Pečieme vo vyhriatej rúrev cca 30 minút.

 

Autor článku:

ZDENKA HAVETTOVÁ
Poradca pre výživu, lektor
Člen Aliance výživových poradců ČR a AVP SR

Sledujte ma na FB  Zdenka Havettová – poradca pre výživu