Ako podporiť sústredenie žiakov

V momentálnej situácií v ktorej sa nachádzame a karanténne opatrenia nám priniesli situácie s ktorými sme sa doposiaľ ešte nestretli. Musíme byť doma, pracovať z domu a k tomu sa ešte učíme doma s deťmi. Je potrebné aby sme boli plne sústredení nie len my, ale aj naše deti. Ako to však docieliť?

Pokiaľ chceme udržiavať svoje svaly vo forme, musíme na to vynaložiť úsilie to znamená, že musíme cvičiť. Keďže aj mozog je sval, je potrebné sa oň starať rovnako a taktiež ho cvičiť. Ak chceme aby naša pamäť bola v poriadku, musíme podporiť funkcie mozgu, ktoré riadia celú nervovú sústavu. Práve preto je potrebné mu dávať niekoľko podnetov na spracovanie, môže ísť o – študovanie jazykov, lúštenie krížoviek alebo osemsmeroviek, hranie logických a pamäťových hier, hranie pexesa či čítanie kníh. Na funkcie mozgu vplývajú aj iné skutočnosti, ako je nedostatok spánku či nedostatočný pohyb, ktorý zabezpečuje dostatočné okysličenie mozgu. Avšak aby mozog a pamäť fungovali správne vo veľkom vplýva aj strava.

Štúdie preukázali, že pokiaľ majú študenti správne vyvážené raňajky, dokážu byť viac sústredení. Raňajky by však mali byť zdravé a v primeranom množstve. Medzi potraviny, ktoré môžu byť pre mozog palivom zaraďujeme napríklad: celozrnné výrobky, avokádo, ryby, mliečne výrobky, vločky či ovocie, treba si dávať pozor na prejedanie sa. Pokiaľ by raňajky obsahovali potraviny s vysokou energetickou hodnotou, malo by to presne opačný účinok, to by znamenalo, že náš mozog by sa dostatočne nesústredil a bolo by tiež spomalené myslenie. Na to aby sme vedeli podporiť sústredenie a rozmýšľanie si povieme o potravinách, ktoré nám tomu dopomôžu.

Vhodné potraviny a látky pre zlepšenie sústredenia

Kofeín

Kofeín patrí medzi látky, ktoré nás dokážu povzbudiť alebo zlepšiť sústredenie. Môžeme ho nájsť v káve, energetických nápojov či v čokoláde. Kofeín dodá organizmu značnú časť energie, avšak tento účinok je len krátkodobý. Je potrebné si uvedomiť, že s kofeínom to netreba preháňať, pokiaľ by sme prijali počas dňa viac kofeínu ako by sme mali, mohlo by nás to spraviť nervóznymi a nepohodlnými.

Čučoriedky

 Štúdie poukazujú na to ako môžu čučoriedky pomôcť pri chránení mozgu pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.  Znižujú účinky podmienok súvisiacich s vekom, ako je napríklad Alzheimerova choroba alebo demencia. Tieto štúdie preukazujú, že strava obohatená  o čučoriedky zlepšuje učenie, pretože dokážu zabezpečiť lepšie prekrvenie mozgu.

Cukor

Cukor je jedným zo zdrojov energií pre náš mozog. Nebavíme sa však o stolovom cukre, ale o glukóze, ktorú naše telo získava zo sacharidov a cukrov, ktoré prijímame stravou. Tým pádom malá sladkosť v podobe horkej čokolády, alebo koláčika, či sladkého ovocia slúži ako krátkodobý impulz pre lepšie myslenie a pamäť.

Omega 3 mastné kyseliny = ryby, orechy, semená, avokádo

Omega 3 mastné kyseliny majú významné postavenie pre plnohodnotné zdravie nášho mozgu. Zdravé tuky dodávajú mozgu skvelú silu.  Strava s vyšším obsahom omega 3 mastných kyselín sa spája s oveľa nižším rizikom demencie, mŕtvice a tiež pomalšieho duševného úpadku. Veľmi dôležitú úlohu zohrávajú v posilňovaní pamäte, tým ako starneme nás pamäť menej poslúcha, takže prevencia voči úpadku pamäte je vhodná. Omega 3 mastné kyseliny nájdeme vo viacerých potravinách, my si spomenieme jednoznačne ryby, avokádo, semená či orechy. Ryby by sme mali konzumovať čo najviac, aspoň dva krát do týždňa. Orechy sa semená obsahujú podstatne veľké množstvo vitamínu E. Vitamín E sa spája práve s menším úbytkom kognitívnych funkcií ako je vek. Okrem toho majú množstvo iných pozitívnych účinkov, pretože majú silné antioxidačné účinky. Orechy tiež podporujú myslenie a dlhodobú pamäť, tiež vplývajú aj na zlepšenie nálady. Preto by ste si mali aspoň raz do dňa dať hrsť orechov, ktorékoľvek máte radi.

Banány

Banány deti veľmi obľubujú, čo veľmi dobré pretože obsahuje značnú časť draslíka čo podporuje sústredenie. Draslík tiež podporuje tvorivé myslenie, dodáva energiu a produkuje hormón šťastia. Pridajte si banán do ranej ovsenej kaše, alebo si ho dajte na desiatu či olovrant, a prijmete tým kopec energie.

Figy

O figách sa hovorí, že patria k najstarším liečivým plodom. Enzýmy, ktoré sú v nich obsiahnuté dokážu dodať mozgu potrebnú energiu a zvyšujú schopnosť koncentrácie. Pokiaľ si dáte čo i len jednu figu, dokážete mozog naštartovať a následne na to je schopný sústrediť sa dlhší čas.

Jablká

Jablká sú úžasným ovocím a máme ich na dosah v každom ročnom období. Pokiaľ by ste jablko skonzumovali aspoň raz za deň, môžete predísť problémom s pamäťou, ale aj s Alzheimerovou chorobou, ktorá súvisí práve s pamäťou. Jablká podporujú v mozgu tvorbu látky s názvom acetylcholín, ktorý je veľmi dôležitý práve pre vitálnu pamäť a dobre fungujúci mozog. Alzheimerova choroba sa pripisuje práve k nedostatočnej hladine acetylcholínu.

Zelená listová zelenina

Listová zelenina je mimoriadne dôležitá pre rýchle myslenie. Povzbudzuje nie len k lepším výkonom, ale odbúrava z tela toxíny a vďaka tomu dokáže telo a mozog fungovať oveľa efektívnejšie. Vďaka tejto zelenine naše myslenie prežíva obnovu, dokážeme sa oveľa lepšie sústrediť a vieme, čas venovaný učeniu, stráviť efektívne. Najdôležitejšie je konzumovať tento druh zeleniny za surového stavu, v podobe šalátov, inak by sme prišli o značnú časť vitamínov, ktoré táto zelenina obsahuje.

Ginko

Ginko má fantastické účinky pri liečbe Alzheimerovej choroby, či ďalších poruchách činnosti mozgu. Dokáže zvýšiť výkonnosť pamäte, dopomáha udržať pozornosť, podporuje učenie a tiež schopnosť sústrediť sa. Príjem ginka sa používa aj pri depresívnej nálade.