Zvýšené riziko a menšia účinnosť vakcíny proti Covid-19 pri obezite.

Využite pobyt doma k dodržiavaniu domáceho individuálneho programu k redukcií obezity.

Väčšie riziko pre obéznych pacientov preukazuje porovnanie 75 štúdií na 400.000 pacientov z Európy, Ázie a Ameriky. Obezita je metabolické ochorenie (dg E669), u ktorého sa metabolické komplikácie typu cukrovky, vysokého krvného tlaku a hyperlipidémie prejaví až s odstupom rokov. Pacienti tak majú falošný pocit dostatku času pre zmenu svojho životného štýlu a z toho vyplýva často nedocenenie vážnych rizík pre budúcnosť. Pre Covid-19 to ale neplatí. Nárast obéznych pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti je o 74 percent vyšší ako u ľudí s normálnou váhou a riziko úmrtia je vyššia o 48 percent.

Z doteraz zozbieraných dát Českého štatistického úradu vychádza, že priemerný Čech strednej a vyššej vekovej kategórie má nadváhu až miernu obezitu. Trpí ňou 47 percent mužov a viac ako tretina žien, obézny je každý piaty muž a 18 percent žien. Je zrejmé, že ľudia hlavne stredná generácia priberali aj kvôli jarným obmedzeniam pohybu kedy prebiehala prvá vlna epidémie Covid-19.

Obezita podľa lekárov významne obmedzuje pľúcnu ventiláciu, zhoršuje imunitnú odpoveď na vírusovú infekciu a zvyšuje v organizme zápalové procesy. Veľký obvod pása a vysoká telesná hmotnosť tiež komplikujú starostlivosť o pacienta v nemocnici, napríklad zavedenie pľúcnej ventilácie či polohové zvýšenie objemu jeho dychu. Obézni ľudia sú náchylnejší k syndrómu akútnej respiračnej tiesne, čo je v súčasnosti hlavná príčina úmrtia pacientov na koronavírus.
Bohužiaľ, pre obéznych nemusí byť záchranou ani inak účinná vakcína. Aj pri očkovaní proti iným chorobám lekári pozorujú, že imunita obéznych nemusí vždy správne zareagovať. Niektoré typy vakcinácie fungujú na princípe stimulácie, keď do tela sú zanesené informácie o povrchových antigénoch vírusu a tie naštartujú imunitné bunky a začnú tvoriť protilátky. Spustenie tvorby protilátok a dĺžka ich fungovania môže byť u obéznych ľudí kvôli zmenám v tukovom tkanive oveľa nižšia.

Predchádzať nárastu telesnej hmotnosti v období pandémie je síce ťažšie, ale stále možné. Bezpečnostné opatrenia po celom svete obmedzili pohyb ľudí a sociálny kontakt. Ľudia začali viac pracovať z domova, čím obmedzili prirodzený pohyb ako napríklad chôdzu do práce. Na druhej strane majú viac času venovať sa zloženiu stravy a diétnemu režimu. Ubudli aj obedové stravovacie rituály s príjmom vyššej energetickej stravy a nápojov z fastfoodov. Koniec koncov majú ľudia viac času na individuálnu pohybovú aktivitu v domácom prostredí.

O to väčší význam a dôležitú úlohu zohráva individuálna spolupráca s nutričným poradcom NUTRI FOOD PLAN, ktorý aj za týchto obmedzených podmienok môže klientom poskytnúť online výživové poradenstvo. Na základe výsledku z konzultácie vie nutričný poradca pripraviť individuálny diétny plán „na mieru“.

Myslite na svoje zdravie i v súčasnom núdzovom stave a bojujte proti obezite!

Prof. MUDr. Vladimír Teplan DrSc.

Obezitológ, internista, špecialista v problematike metabolizmu a