Pozývame Vás na dvoj-víkendový základný kurz výživy, ktorý možno považovať aj za rekvalifikačný kurz. Je určený pre ľudí, ktorí sa zaujímajú o zdravú výživu, stravovanie a zdravý životný štýl a chystajú sa alebo už dokonca podnikajú v tomto smere. Vďaka kurzu získajú štatút Kvalifikovaný výživový poradca od AVP SR ako garanciu odbornosti a môžu tak pomáhať v tomto smere aj iným. Kurz je však svojím obsahom, témami či samotnými prednášajúcimi natoľko zaujímavý, že ho odporúčame aj skúseným nutričným či výživovým poradcom, ktorí už majú skúsenosti v oblasti výživového poradenstva.
Program
PIATOK 12.03.2021, 9:30 – 17:00 hod.
9:30 – 13:00 hod.
Ing. Ivan Mach, CSc.
Zakladateľ a prezident Aliancie výživových poradcov ČR, odborný garant kurzu
Výživa – zdravotné riziká a prevencia
Postavenie výživového poradenstva a jeho ciele v systéme komplexnej starostlivosti o klienta, charakteristika kvalifikácie výživového poradcu.
Základy výživy: Systémový prístup ku klientom s nadváhou, zdravotné riziká, fyziológia trávenia živín, bazálny metabolizmus a energetické pomery v jedálničku.
PAUZA 13:00 – 14:00 hod.
14:00 – 17:00 hod.
Doc. PaedDr. Ing. Jaroslav Jedlička, PhD.
Odborník na výživu človeka, VŠ Poľnohospodárska v Nitre
Základy fyziológie a biochémie výživy, pitný režim
Makro a mikroživiny vo výžive, nutričný význam, čo je primárna výživa, prírodný pôvod, diskusia trojpomerov živín, odporúčané dávky, nevýhody technologického spracovania potravín, výber nutrične kvalitných potravín, preventívne prístupy k výžive, výživové nástroje v terapii starších klientov.
SOBOTA 13.03.2021, 9:00 – 16:30 hod.
9:00 – 12:30 hod.
Prof. MUDr. Vladimír Teplan, DrSc.
Nefrológ, obezitológ, medzinárodne uznávaný odborník a vedec na metabolické poruchy a výživu, bývalý prednosta Kliniky nefrológie IKEM, profesor UK pre odbor vnútornej choroby.
Obezita ako choroba
Genetické predpoklady klientov, klasifikácia nadváhy a obezity, využitie bioimpedančných meraní a kaliperácia, nutnosť režimových opatrení (pohyb, výživa) versus lieky a tzv. chirurgické operácie, komplikácie obezity, ako by mala vyzerať spolupráca výživového poradcu s ošetrujúcim lekárom (komplikovaného obézneho klienta), trvalo udržateľné redukčné diéty (prehľad, výhody, nevýhody)
PAUZA 12:30 – 13:30 hod.
13:30 – 16:30 hod.
Bc. Ján Staš
Výživový poradca Nutris, tréner, spoluzakladateľ AVP ČR
Hormonálna stabilita organizmu klientov
Hnedý, viscerálny a podkožný tuk, tukové tkanivo a hormóny, obezita a ďalšie zdravotné riziká vo vzťahu k hormónom, základné východiská k chudnutiu, udržiavaniu a výstavbe svalovej hmoty klientov.
NEDEĽA 14.03.2021, 9:00 – 16:30 hod.
9:00 – 12:00 hod.
Ing. Janka Trebulová
Odborný výživový poradca NUTRI FOOD PLAN, odborník na vedeckú výživu, lektorka varenia
Výživa a jej základy
Ako sa premietajú posledné vedecké poznatky do výživového poradenstva – management tukov, lepku, sacharidov, vlákniny atd. v strave, odborné a praktické vysvetlenie pojmov „pestrá,“ „zdravá“ a komplexná strava, nutričná hodnota a kvalita/akosť potravín, prečo musí výživový poradca vedieť variť: zásady výberu, nakupovania, skladovania a šetrných kuchynských úprav (varenia), základných potravín. Potravinová intolerancia, alergie (mechanizmy, prevencia, podpora liečby), probiotiká a prebiotiká.
PAUZA 12:00 – 13:00 hod.
13:00 – 16:00 hod.
Bc. Ján Staš
Výživový poradca Nutris, tréner, spoluzakladateľ AVP ČR
Metabolizmus a výživové odporúčania v oblasti tukov, bielkovín a sacharidov
Flexibilita metabolizmu – ako ju dosiahnuť, manažment lepku a aminokyselín vo výžive, zásady kombinovania tukov s bielkovinami a sacharidmi, výber vhodných potravinových tukov a ich množstvo v závislosti na typoch klientskych jedálníčkov.
Doplnky stravy
Úvod a základná charakteristika využitia v poradenstve, kedy a komu odporúčať doplnky stravy – systematické rozdelenie, podmienky účinnosti, výživový a suplementačný plán.
15.03. – 25.03.2021 Samoštúdium
PIATOK 26.03.2021, 09:30 – 16:30 hod.
9:30 – 12.30 hod.
PhDr. Erika Tkáčová
Špeciálny psychológ pre klinickú diagnostiku
Psychológia výživy
Psychologické nástroje a rola psychiky vo výžive a chudnutí (typy klientov), vplyv stravy na psychiku, príklady z praxe – prípadové štúdie klientov s využitím tzv. režimových opatrení.
Ako motivovať klientov k zmene vo výžive a pohybovom režime a ako sa dostať z krízy. Klienti si musia sami vytvoriť reálny a funkčný postup s výživovým poradcom, ako klienta viesť k vlastnej zodpovednosti za zdravie, psychologické typy pre klientov, využitie skúsenosti z osobnej praxe.
PAUZA 12.30 – 13.30 hod.
13:30 – 16:30 hod.
Ing. Miriam Varšová
odborný nutričný poradca NUTRI FOOD PLAN, odborníčka na vedeckú výživu
Podnikanie vo výživovom poradenstve
Možnosti uplatnenia výživového poradcu, ako začať s podnikaním, zásady propagácie, organizácia a vedenie poradenskej praxe, ako získať a dlhodobo si udržať klientov, práca a komunikácia s klientom
Praktické výživové poradenstvo
Príbehy klientov, čo sa osvedčuje v praxi, ako odporučiť správny redukčný program, doplnky, ako rieši spätnú väzbu a ako dosiahnuť odborného i podnikateľského úspechu vo výživovom poradenstve.
Základy objektívnej diagnostiky klientov, praktická ukážka práce s bioimpedančnou váhou, tzn. Ako merať a vážiť klientov. Ako používať a pracovať s výsledkami z merania bioimpedancie, ako môžu „napovedať“ v ďalšej práci s klientom, aké sú ich obmedzenia, zasadenie subjektívnych nameraných hodnôt do objektívnej diagnostiky klienta.
SOBOTA 27.03.2021, 9:00 – 17:00 hod.
9:00 – 12:30 hod.
MUDr. Katarína Černá, MHA, MPH, MBA
Diabetológ, odborník na poruchy látkovej premeny a výživy, internista
Prevencia s využitím výživy: obezita a diabetes ako ochorenia Prediabetes, metabolický syndróm, kardiovaskulárne onemocnenia a ďalšie zdravotné riziká vyplývajúce z obezity, spolupráca poradcu resp. klienta s lekárom (limitované možnosti dnešnej medicíny – diabetológie, obezitológie, kardiológie a farmakoterapie).genetické predpoklady klientov k týmto civilizačným ochoreniam a ako s nimi pracovať, príklady z lekárskej a poradenskej praxe NUTRI FOOD PLAN.
Podpora liečby a prevencia porúch štítnej žľazy v súvislosti s obezitou
PAUZA 12:30 – 13:30 hod.
13:30 – 17:00 hod.
Ing. Ivan Mach, CSc.
Zakladateľ Aliancie výživových poradcov ČR, odborný garant kurzu
Výživa a epigenetika, starnutie organizmu
Prírodná a technologicky upravená strava, výživa a prevencia civilizačných chorôb (KVO, cukrovky, nádorových ochorení, poruchy hybnosti a pod.), výživa a antiaging, masovo užívané farmakoterapeutiká a ich vedľajšie účinky, prečo pribúdajú alergie na lepok, kasein a sóju a ako sa im vyhnúť.
NEDEĽA 28.03.2021, 9:00 – 16:00 hod.
9:00 – 11:00 hod.
Ing. Ivan Mach, CSc.
Zakladateľ Aliancie výživových poradcov ČR, odborný garant kurzu
Sprievodca počítania klientskych jedalníčkov – teoretická časť
Krok za krokom k zostaveniu jedálnička, Čo je trojpomer? Potreba živín a ich zastúpenie v strave, energetická bilancia.
PAUZA 11:00 – 11:30 hod.
11:30 – 14:00 hod.
Ing. Ivan Mach, CSc.
Zakladateľ Aliancie výživových poradcov ČR, odborný garant kurzu
Zostavovanie jedálničkov – výpočty – praktická časť
Základné energetické prepočty vzhľadom k cieľu klienta, príklad súčasného jedálničku klienta – vyhodnotenie, príklad jedálničku na chudnutie, odhad doby chudnutia klienta, ďalšie príklady a ukážky výpočtov, ukážka programovania výpočtu jedálničku.
14:00-14:30 OTÁZKY
Skúšobný test online formou: 14:30 – 15:30 hod.
15:30-16:00 Voľná diskusia a ukončenie kurzu
V priebehu jednotlivých prednášok sú po hodine zahrnuté krátke desaťminútové pauzy.
Kurz je ukončený ONLINE testom. Po úspešnom absolvovaní ONLINE testu bude absolventovi zaslaný diplom poradcu pre výživu. A zároveň sa stáva členom Aliancie výživových poradcov SR a získava štatút „Kvalifikovaný výživový poradca“ s certifikátom.
V prípade, že absolvent ONLINE test nesplní, bude mu účtovaný poplatok 20 Eur za opakovanie testu v náhradnom termíne. V prípade, že dôjde k opätovnému neúspechu, bude zadaná téma seminárnej práce – zostavenie výživového a suplementačného plánu či pitného režimu. Pokiaľ seminárnu prácu úspešne obháji, získa Diplom aj Certifikát.
Storno poplatok: TU. Prípadné zmeny v programe sú vyhradené.