Kam nechodí slnko, tam príde lekár

Dni sa nám začínajú predlžovať, slniečko čoraz viac hreje. Čoraz viac nás slnko a teplejšie dni lákajú do prírody. Máme potrebu si týmto spôsobom dobíjať baterky. Doslova. Vitamín D je slnečný vitamín a takzvaná ,,pohonná“ jednotka nášho organizmu. Čoraz častejšie sa dáva do pozornosti jeho pokles v našom organizme, či už u detí, alebo u dospelých. Štúdie nám ukazujú, že až 60% obyvateľstva má žiaľ deficit práve vitamínu D. Da sa povedať, že z časti k tejto skutočnosti, prispel fakt, že sa robili rôzne kampane na nadmerný výskyt maligného melanómu vznikajúceho práve pri neregulovanom opaľovaní. A to spôsobilo až fóbiu pred slnečným žiarením. Pri našich bežných dňoch to vyzerá asi tak, že z práce prichádzame neskoro večer a málokto z nás má chuť ísť ešte potom na krátku prechádzku. Takáto krátka prechádzka nás dokáže dokonale nabiť energiou, prispeje k dobre nálade a tým sa stráca únava.  Stačí len tak málo, napríklad 20 minút pobytu na slniečku aspoň 2-3 krát týždenne, aby sme netrpeli toho spomínaného vitamínu D. Avšak je potrebné si povedať aby sme sa pred slnečným žiarením chránili, preto je vhodné sa vyhýbať práve obedňajšiemu slnku.

Vitamín D je z tých vitamínov, ktoré sú rozpustné v tukoch. Vitamín D poznáme v troch formách a to: D1- kalciferol, D2 – ergokalciferol a D3 – cholekalciferol. Predstavujú provitamín, z ktorého v pečeni a v obličkách vzniká účinná forma – hormón kalcitriol. Čo sa týka rastlín tam nájdeme najmä vitamín D2. V živočíšnej strave je to kombinácia vitamínu D2 a D3 a slnečným žiarením vzniká vitamín D3. Je dôležité si ustriehnuť dostatočnú dávku vitamínu D.  Vo vysokých dávkach je vitamín D toxický. Preukazuje a dochádza k tomu tak, že sa ukladá vápnik do mäkkých tkanív a to môže viesť k zvápenateniu obličiek, srdca a následnej smrti. Pokiaľ by sme však mali vitamínu D málo – nedostatok u detí sa prejavuje krivica a u dospelých mäknutie kostí.

Vitamín D súvisí aj so zdravým kostí a zubov. Známy je najmä pre jeho antirachtický účinok. Napomáha aj pri udržiavaní normálnej hladiny vápnika a fosforu v krvi. D3 zvyšuje absorpciu vápnika z čreva. Taktiež napomáha pri udržiavaní funkcie nervového systému a činnosti srdca. Jeho dostatočný príjem je veľmi dôležitý počas tehotenstva pre zabezpečenie správneho výboja kostry plodu. Zvýšený nárok na vitamín D je aj v období intenzívneho rastu, kedy výstavba kostí potrebuje požadovaný a zvýšený príjem vápnika. Je to predovšetkým v období novorodeneckom, dojčenskom a aj v období puberty. Vitamín D neovplyvňuje len hustotu kostí, zdravie chrupu, ale aj iné biologické procesy v našom tele. Chráni aj pre prechladnutím, poruchami nálady dokonca aj pred cukrovkou, rakovinou a infarktom.

Kde vitamín D získať okrem pobytu na slnku ? Odpoveď je jednoznačná – v potrave. Najviac vitamínu D nájdeme najmä v potravinách ako ryby – napríklad losos, tuniak, makrela či pstruh. Napríklad pri 100g lososa dokážeme prijať až 90% dennej potreby vitamínu D. Vitamín D získame tiež z údenej makrely, konzervovaného tuniaka (1 konzerva predstavuje jednu štvrtinu dennej dávky), konzervovaných sardiniek (1 konzerva jedna polovica dennej dávky). Aj huby nám dokážu zabezpečiť dostatočné množstvo vitamínu D, pokiaľ sú vystavené slnečnému žiareniu. Takých 100g šampiňónov vypestovaných na slnku, obsahuje celú dennú dávku vitamínu D.  Medzi prírodné zdroje D vitamínu patria aj rastlinné oleje, hovädzia pečeň či vaječné žĺtky. Nájdeme aj potraviny do ktorých sa vitamín D pridáva, nimi sú napríklad – jogurty, sójové a ryžové nápoje, ovocné šťavy či cereálie). Pokiaľ spomínané potraviny správne nakombinujeme vieme si nimi zabezpečiť slušnú dávku vitamínu D.

Náš organizmus si však dokáže vytvoriť rezervu vitamínu D v zásobnom tuku. Preto nemusíme mať obavy z jeho nedostatku. Dokážeme si tieto zásoby urobiť z pobytu na slniečku. Je dobré povedať, že práve osoby s nedostatočným pobytom na slnku, s nízkym príjmom vitamínu D a nedostatočným vstrebávaním živín, či s poruchami obličiek a pečene sú rizikovými osobami.