Poradca pre základnú výživu – jeseň 2023

Pozývame vás na dvoj-víkendový základný kurz výživy. Je určený pre ľudí, ktorí sa zaujímajú o zdravú výživu, stravovanie či zdravý životný štýl a chystajú sa alebo už dokonca podnikajú v tomto smere. Vďaka kurzu získate štatút Kvalifikovaný výživový poradca od AVP SR, ako garanciu odbornosti a môžete tak pomáhať v tomto smere aj iným. Kurz je však svojím obsahom, témami či samotnými prednášajúcimi natoľko zaujímavý, že ho odporúčame aj skúseným výživovým poradcom, ktorí už majú skúsenosti v oblasti výživového poradenstva.

 

Prihláška

ONLINE KURZ Poradca pre základnú výživu
– jeseň 2023

Termín: 8. – 10. 9. 2023 a 21. – 23. 9. 2023

Cena A: 550,- EUR (zahŕňa: kurzovné, skriptá, diplom, certifikát AVP SR)

Platba: Prosíme o zaplatenie zálohy vo výške 50% z celkovej čiastky kurzu do jedného týždňa po zaregistrovaní sa na kurz. Účasť na kurze je garantovaná až po pripísaní čiastky na účet. Zvyšný doplatok je potrebné uhradiť najneskôr mesiac pred zahájením kurzu.

Platbu prosím uhraďte prevodom na účet: SK59 0200 0000 0038 7698 9654
Do poznámky pre príjemca je potrebne uviesť Vaše meno a dátum kurzu.

Realizácia: Online kurz uskutočníme pri minimálnom počte 15 prihlásených účastníkov prostredníctvom ZOOM platformy.

Program

PIATOK  8. 9. 2023, 8:30 – 16:00 hod.

8:30 – 12:00 hod.

Ing. Ivan Mach, CSc.

Zakladateľ Aliancie výživových poradcov ČR, odborný garant kurzu

Výživa – zdravotné riziká a prevencia

Postavenie výživového poradenstva a jeho ciele v systéme komplexnej starostlivosti o klienta, charakteristika kvalifikácie výživového poradcu. Základy výživy. Systémový prístup ku klientom s nadváhou, zdravotné riziká, fyziológia trávenia živín, bazálny metabolizmus a energetické pomery v jedálničku.

 

PAUZA/OBED 12:00 – 13:00 hod.

 

13:00 – 16:00 hod.

Doc. PaedDr. Ing. Jaroslav Jedlička, PhD.

Odborník na výživu človeka, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Základy fyziológie a biochémie výživy, pitný režim

Makro a mikroživiny vo výžive, nutričný význam, čo je primárna výživa, prírodný pôvod, diskusia trojpomerov živín, odporúčané dávky, nevýhody technologického spracovania potravín, výber nutrične kvalitných potravín, preventívne prístupy k výžive, výživové nástroje v terapii starších klientov.

 

SOBOTA 9. 9. 2023, 8:30 – 16:00 hod.

8:30 – 12:00 hod.

prof. MUDr. Vladimír Teplan, DrSc.

Nefrológ, obezitológ, medzinárodne uznávaný odborník a vedec na metabolické poruchy a výživu, emeritný prednosta Kliniky nefrológie IKEM, profesor Univerzity Karlovy v Prahe pre odbor vnútornej choroby 

Obezita ako choroba

Genetické predpoklady klientov, klasifikácia nadváhy a obezity, využitie bioimpedančných meraní a kaliperácia, nutnosť režimových opatrení (pohyb, výživa) versus lieky a tzv. chirurgické operácie, komplikácie obezity, ako by mala vyzerať spolupráca výživového poradcu s ošetrujúcim lekárom (komplikovaného obézneho klienta), trvalo udržateľné redukčné diéty (prehľad, výhody, nevýhody).

 

PAUZA/OBED 12:00 – 13:00 hod.

 

13:00 – 16:00 hod.

Dr. Štefan Blažo

Spoluzakladateľ a riaditeľ spoločnosti NutriClinic Ltd, UK (člen Institute of Functional Medicine, IFM USA a člen Association of Naturopathic Practitioners, ANP UK). Certifikovaný výživový poradca AVP SR. Absolvent biomedicíny na CNM College v Londýne

Hormonálna stabilita organizmu klientov

Čo je to hormón, hormóny tráviaceho traktu, hormóny nadobličiek, hormóny štítnej žľazy, hormóny a črevná mikroflóra, akú majú hormóny signalizačnú funkciu, kde sa tvoria hormóny, poruchy a nerovnováha.

 

 

NEDEĽA  10. 9. 2023, 8:30 – 16:00 hod.

8:30 – 12:00 hod.

Ing. Janka Trebulová

Odborná výživová poradkyňa NUTRI FOOD PLAN, odborníčka na vedeckú výživu, lektorka varenia

Výživa a jej základy

Ako sa premietajú posledné vedecké poznatky do výživového poradenstva – management tukov, lepku, sacharidov, vlákniny, atď. v strave, odborné a praktické vysvetlenie pojmov: pestrá, zdravá a komplexná strava, nutričná hodnota a kvalita/akosť potravín. Prečo musí výživový poradca vedieť variť: zásady výberu, nakupovania, skladovania a šetrných kuchynských úprav (varenia) základných potravín. Potravinová intolerancia, alergie (mechanizmy, prevencia, podpora liečby), probiotiká a prebiotiká.

 

PAUZA/OBED 12:00 – 13:00 hod.

 

13:00 – 16:00 hod.

Ing. Ivan Mach, CSc.

Zakladateľ Aliancie výživových poradcov ČR, odborný garant kurzu

Metabolizmus a výživové odporúčania v oblasti tukov, bielkoví a sacharidov

Flexibilita metabolizmu – ako ju dosiahnuť, manažment lepku a aminokyselín vo výžive, zásady kombinovania tukov s bielkovinami a sacharidmi, výber vhodných potravinových tukov a ich množstvo v závislosti na typoch klientskych jedálničkov.

Doplnky stravy

Úvod a základná charakteristika využitia v poradenstve, kedy a komu odporúčať doplnky.

 

11.9. – 21.9.2023 Samoštúdium

 

PIATOK  22. 9. 2023, 8:30 – 15:30 hod.

8:30 – 11:30 hod.

PhDr. Erika Tkáčová

Špeciálna psychologička pre klinickú diagnostiku

Psychológia výživy

Psychologické nástroje a rola psychiky vo výžive a chudnutí (typy klientov), vplyv stravy na psychiku, príklady z praxe – prípadové štúdie klientov s využitím tzv. režimových opatrení.

Ako motivovať klientov k z mene vo výžive a pohybovom režime a ako sa dostať z krízy. Klienti si musia sami vytvoriť reálny a funkčný postup s výživovým poradcom, ako klienta viesť k vlastnej zodpovednosti za zdravie, psychologické typy klientov, využitie skúseností z osobnej praxe.

 

PAUZA/OBED 11.30 – 12.30  hod.

 

12:30 – 15:30 hod.

Ing. Miriam Varšová

Odborná nutričná poradkyňa NUTRI FOOD PLAN, odborníčka na vedeckú výživu

Podnikanie vo výživovom poradenstve

Možnosti uplatnenia výživového poradcu, ako začať s podnikaním, zásady propagácie, organizácia a vedenie poradenskej praxe, ako získať a dlhodobo si udržať klientov, práca a komunikácia s klientom.

Praktické výživové poradenstvo

Príbehy klientov, čo sa osvedčuje v praxi, ako odporučiť správny redukčný program, doplnky, ako rieši spätnú väzbu a ako dosiahnuť odborného i podnikateľského úspechu vo výživovom poradenstve. Základy objektívnej diagnostiky klientov, praktická ukážka práce s bioimpedančnou váhou, tzn. ako merať a vážiť klientov. Ako používať a pracovať s výsledkami z merania bioimpedancie, ako môžu „napovedať“ v ďalšej práci s klientom, aké sú ich obmedzenia, zasadenie subjektívnych nameraných hodnôt do objektívnej diagnostiky klienta.

 

SOBOTA  23. 9. 2023, 8:30 – 16:30 hod.

8:30 – 12:30 hod.

MUDr. Katarína Černá, MHA, MPH, MBA

Diabetologička, odborníčka na poruchy látkovej premeny a výživy, internistka

Prevencia s využitím výživy: obezita a diabetes ako ochorenia

Prediabetes, metabolický syndróm, kardiovaskulárne ochorenia a ďalšie zdravotné riziká vyplývajúce z obezity, spolupráca poradcu, resp. klienta s lekárom (limitované možnosti dnešnej medicíny – diabetológie, obezitológie, kardiológie a farmakoterapie), genetické predpoklady klientov k týmto civilizačným ochoreniam a ako s nimi pracovať, príklady z lekárskej a poradenskej praxe NUTRI FOOD PLAN.

Podpora liečby a prevencia porúch štítnej žľazy v súvislosti s obezitou

 

PAUZA/OBED 12:30 – 13:30 hod.

 

13:30 – 16:30 hod.

MUDr. Jana Budajová

Kondičná trénerka, finalistka majstrovstiev Európy v kulturistike, fitness a bodyfitness žien 2009, 3.miesto na MSR v bodyfitness

Modelový prístup poradcu ku klientovi

Praktické zásady chudnutia a udržiavania aktívnej svalovej hmoty u klientov, ženské špecifiká, hormonálny profil, rady, výživové triky a recepty, ako zostaviť jedálniček, podporné suplementy, psychológia a príbehy klientok, ako sa ďalej vzdelávať a zdokonaľovať v poradenstve.

 

Ing. Ivan Mach, CSc.

Zakladateľ Aliancie výživových poradcov ČR, odborný garant kurzu

Prečo by mal výživový poradca nútiť klienta k pohybu?

Pohyb – povinnosť voči zdraviu, psychika a chudnutie – ako preťať začarovaný kruh, potreba pohybu je vedecky zdôvodnená, svaly a izotonická kontrakcia.

 

NEDEĽA  24. 9. 2023, 8:30 – 15:30 hod.

8:30 – 9:10 hod. (40 minút)

TEST

9:15 – 10:00 hod.

Vyhodnotenie testu

 

10:00 – 12:00 hod.

Ing. Ivan Mach, CSc.

Zakladateľ Aliancie výživových poradcov ČR, odborný garant kurzu

Sprievodca počítania klientskych jedálničkov – teoretická časť

Krok za krokom k zostaveniu jedálnička, čo je to trojpomer, potreba živín a ich zastúpenie v strave, energetická bilancia.

 

PAUZA/OBED 12:00 -13:00 hod.

 

13:00 – 15:00 hod.

Ing. Ivan Mach, CSc.

Zakladateľ Aliancie výživových poradcov ČR, odborný garant kurzu

Zostavovanie jedálničkov – výpočty – praktická časť

Základné energetické prepočty vzhľadom k cieľu klienta, príklad súčasného jedálnička klienta – vyhodnotenie, príklad jedálnička na chudnutie, odhad doby chudnutia klienta, ďalšie príklady a ukážky výpočtov, ukážka programovania výpočtu jedálnička.

 

15:00 – 15:30 hod.

Otázky a ukončenie kurzu

 

V priebehu jednotlivých prednášok sú po hodine a pol zahrnuté krátke 10 – 15 minútové prestávky.

Kurz je ukončený online

testom. Po úspešnom absolvovaní tetu bude absolventovi zaslaný diplom Poradcu pre výživu a zároveň sa stáva členom Aliancie výživových poradcov SR a získava štatút „Kvalifikovaný výživový poradca“ s certifikátom.

V prípade, že absolvent test nesplní, bude mu účtovaný poplatok 20 Eur za opakovanie testu v náhradnom termíne. V prípade, že dôjde k opätovnému neúspechu, bude zadaná téma seminárnej práce – zostavenie výživového a suplementačného plánu či pitného režimu. Pokiaľ seminárnu prácu úspešne obháji, získa Diplom aj Certifikát.

Prípadné zmeny v programe sú vyhradené.