Pozývame Vás na dvoj-víkendový základný kurz výživy. Je určený pre ľudí, ktorí sa zaujímajú o zdravú výživu, stravovanie či zdravý životný štýl a chystajú sa alebo už dokonca podnikajú v tomto smere. Vďaka kurzu získate štatút Kvalifikovaný výživový poradca od AVP SR, ako garanciu odbornosti a môžete tak pomáhať v tomto smere aj iným. Kurz je však svojím obsahom, témami či samotnými prednášajúcimi natoľko zaujímavý, že ho odporúčame aj skúseným výživovým poradcom, ktorí už majú skúsenosti v oblasti výživového poradenstva.
Projekt NESTRAŤ PRÁCU – VZDELÁVAJ SA je financované vzdelávanie prostredníctvom Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (UPSVaR). Vzdelávanie je zamerané na individuálne potreby, možnosti a schopnosti záujemcu o zamestnanie s ohľadom na požiadavky trhu práce, s prihliadnutím na potrebné zručnosti najmä v oblasti nedostatkových profesií, digitalizácie a automatizácie a zeleného hospodárstva.
POSTUP – VŠETKO ČO MUSÍTE UROBIŤ, SÚ TIETO JEDNODUCHÉ 4 KROKY:
- VYBERTE SI TERMÍN KURZU
Vyberte si kurz z aktuálnych termínov, o ktorý máte záujem.
- VYPLŇTE SI SVOJU ŽIADOSŤ
Vyplňte si svoju žiadosť. Časť určenú pre poskytovateľa vyplníme my.
- ZOBERTE ŽIADOSŤ NA UPSVaR
Doručte žiadosť na UPSVaR v mieste svojho trvalého bydliska.
- SCHVÁLENIE ŽIADOSTI
Počkáme 30 dní na vyjadrenie UPSVaR, a ak vám žiadosť schvália, môžete nastúpiť na náš kruz.
Žiadosť o poskytnutie príspevku
Postup pri podávaní ŽIADOSTI
- Záujemca sa musí zaregistrovať v mieste svojho trvalého bydliska ako záujemca o zamestnanie na UPSVaR. Následne môže záujemca o zamestnanie požiadať UPSVaR o schválenie požadovaného vzdelávania formou Žiadosti o poskytnutie príspevku na vzdelávanie.
- Záujemca o zamestnanie si sám z verejne dostupných zdrojov vyberie konkrétne vzdelávanie, o ktoré má záujem, ako aj poskytovateľa vzdelávania, ktorý ho zrealizuje. Ponuku našich kurzov nájdete na našej stránke: http://avpsr.sk/kurzy/
- Žiadosť o poskytnutie príspevku na vzdelávanie záujemcu o zamestnanie je potrebné predložiť UPSVaR najneskôr 30 kalendárnych dní pred predpokladaným začiatkom vzdelávania. Žiadosť je možné podať na UPSVaR e-mailom, poštou, elektronicky (prostredníctvom elektronickej schránky) alebo osobne.
- Ak UPSVaR žiadosť schváli, uzatvorí so záujemcom o zamestnanie Dohodu o poskytnutí príspevku na vzdelávanie záujemcu o zamestnanie. Ako súčasť uzatvorenej dohody UPSVaR vystaví vzdelávací poukaz Nestrať prácu – vzdelávaj sa, ktorý je záujemca o zamestnanie povinný predložiť poskytovateľovi najneskôr v deň začatia vzdelávanie. Vzdelávací poukaz je potvrdenie pre poskytovateľa, že ÚPSVaR po úspešnom ukončení vzdelávania poskytne záujemcovi o zamestnanie príspevok na vzdelávanie, ktoré zrealizuje poskytovateľ.
- Keďže na príspevok na vzdelávanie záujemcov o zamestnanie nie je právny nárok, nie je automaticky schválený každému záujemcovi o zamestnanie, ktorý si oň požiada. ÚPSVaR každú žiadosť posudzuje individuálne na základe posúdenia oprávnenosti požadovaného vzdelávania vrátane posúdenia hospodárnosti, efektívnosti, účelnosti a účinnosti poskytnutia príspevku na vzdelávanie.
- ÚPSVaR uhradí príspevok na vzdelávanie vo výške 100% nákladov na vzdelávanie iba v prípade úspešného ukončenia vzdelávania a splnenia všetkých podmienok v zmysle uzatvorenej Dohody.
Program
PIATOK 8. 9. 2023, 8:30 – 16:00 hod.
8:30 – 12:00 hod.
Ing. Ivan Mach, CSc.
Zakladateľ Aliancie výživových poradcov ČR, odborný garant kurzu
Výživa – zdravotné riziká a prevencia
Postavenie výživového poradenstva a jeho ciele v systéme komplexnej starostlivosti o klienta, charakteristika kvalifikácie výživového poradcu. Základy výživy. Systémový prístup ku klientom s nadváhou, zdravotné riziká, fyziológia trávenia živín, bazálny metabolizmus a energetické pomery v jedálničku.
PAUZA/OBED 12:00 – 13:00 hod.
13:00 – 16:00 hod.
Doc. PaedDr. Ing. Jaroslav Jedlička, PhD.
Odborník na výživu človeka, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Základy fyziológie a biochémie výživy, pitný režim
Makro a mikroživiny vo výžive, nutričný význam, čo je primárna výživa, prírodný pôvod, diskusia trojpomerov živín, odporúčané dávky, nevýhody technologického spracovania potravín, výber nutrične kvalitných potravín, preventívne prístupy k výžive, výživové nástroje v terapii starších klientov.
SOBOTA 9. 9. 2023, 8:30 – 16:00 hod.
8:30 – 12:00 hod.
prof. MUDr. Vladimír Teplan, DrSc.
Nefrológ, obezitológ, medzinárodne uznávaný odborník a vedec na metabolické poruchy a výživu, emeritný prednosta Kliniky nefrológie IKEM, profesor Univerzity Karlovy v Prahe pre odbor vnútornej choroby
Obezita ako choroba
Genetické predpoklady klientov, klasifikácia nadváhy a obezity, využitie bioimpedančných meraní a kaliperácia, nutnosť režimových opatrení (pohyb, výživa) versus lieky a tzv. chirurgické operácie, komplikácie obezity, ako by mala vyzerať spolupráca výživového poradcu s ošetrujúcim lekárom (komplikovaného obézneho klienta), trvalo udržateľné redukčné diéty (prehľad, výhody, nevýhody).
PAUZA/OBED 12:00 – 13:00 hod.
13:00 – 16:00 hod.
Dr. Štefan Blažo
Spoluzakladateľ a riaditeľ spoločnosti NutriClinic Ltd, UK (člen Institute of Functional Medicine, IFM USA a člen Association of Naturopathic Practitioners, ANP UK). Certifikovaný výživový poradca AVP SR. Absolvent biomedicíny na CNM College v Londýne
Hormonálna stabilita organizmu klientov
Čo je to hormón, hormóny tráviaceho traktu, hormóny nadobličiek, hormóny štítnej žľazy, hormóny a črevná mikroflóra, akú majú hormóny signalizačnú funkciu, kde sa tvoria hormóny, poruchy a nerovnováha.
NEDEĽA 10. 9. 2023, 8:30 – 16:00 hod.
8:30 – 12:00 hod.
Ing. Janka Trebulová
Odborná výživová poradkyňa NUTRI FOOD PLAN, odborníčka na vedeckú výživu, lektorka varenia
Výživa a jej základy
Ako sa premietajú posledné vedecké poznatky do výživového poradenstva – management tukov, lepku, sacharidov, vlákniny, atď. v strave, odborné a praktické vysvetlenie pojmov: pestrá, zdravá a komplexná strava, nutričná hodnota a kvalita/akosť potravín. Prečo musí výživový poradca vedieť variť: zásady výberu, nakupovania, skladovania a šetrných kuchynských úprav (varenia) základných potravín. Potravinová intolerancia, alergie (mechanizmy, prevencia, podpora liečby), probiotiká a prebiotiká.
PAUZA/OBED 12:00 – 13:00 hod.
13:00 – 16:00 hod.
Ing. Ivan Mach, CSc.
Zakladateľ Aliancie výživových poradcov ČR, odborný garant kurzu
Metabolizmus a výživové odporúčania v oblasti tukov, bielkoví a sacharidov
Flexibilita metabolizmu – ako ju dosiahnuť, manažment lepku a aminokyselín vo výžive, zásady kombinovania tukov s bielkovinami a sacharidmi, výber vhodných potravinových tukov a ich množstvo v závislosti na typoch klientskych jedálničkov.
Doplnky stravy
Úvod a základná charakteristika využitia v poradenstve, kedy a komu odporúčať doplnky.
11.9. – 21.9.2023 Samoštúdium
PIATOK 22. 9. 2023, 8:30 – 15:30 hod.
8:30 – 11:30 hod.
PhDr. Erika Tkáčová
Špeciálna psychologička pre klinickú diagnostiku
Psychológia výživy
Psychologické nástroje a rola psychiky vo výžive a chudnutí (typy klientov), vplyv stravy na psychiku, príklady z praxe – prípadové štúdie klientov s využitím tzv. režimových opatrení.
Ako motivovať klientov k z mene vo výžive a pohybovom režime a ako sa dostať z krízy. Klienti si musia sami vytvoriť reálny a funkčný postup s výživovým poradcom, ako klienta viesť k vlastnej zodpovednosti za zdravie, psychologické typy klientov, využitie skúseností z osobnej praxe.
PAUZA/OBED 11.30 – 12.30 hod.
12:30 – 15:30 hod.
Ing. Miriam Varšová
Odborná nutričná poradkyňa NUTRI FOOD PLAN, odborníčka na vedeckú výživu
Podnikanie vo výživovom poradenstve
Možnosti uplatnenia výživového poradcu, ako začať s podnikaním, zásady propagácie, organizácia a vedenie poradenskej praxe, ako získať a dlhodobo si udržať klientov, práca a komunikácia s klientom.
Praktické výživové poradenstvo
Príbehy klientov, čo sa osvedčuje v praxi, ako odporučiť správny redukčný program, doplnky, ako rieši spätnú väzbu a ako dosiahnuť odborného i podnikateľského úspechu vo výživovom poradenstve. Základy objektívnej diagnostiky klientov, praktická ukážka práce s bioimpedančnou váhou, tzn. ako merať a vážiť klientov. Ako používať a pracovať s výsledkami z merania bioimpedancie, ako môžu „napovedať“ v ďalšej práci s klientom, aké sú ich obmedzenia, zasadenie subjektívnych nameraných hodnôt do objektívnej diagnostiky klienta.
SOBOTA 23. 9. 2023, 8:30 – 16:30 hod.
8:30 – 12:30 hod.
MUDr. Katarína Černá, MHA, MPH, MBA
Diabetologička, odborníčka na poruchy látkovej premeny a výživy, internistka
Prevencia s využitím výživy: obezita a diabetes ako ochorenia
Prediabetes, metabolický syndróm, kardiovaskulárne ochorenia a ďalšie zdravotné riziká vyplývajúce z obezity, spolupráca poradcu, resp. klienta s lekárom (limitované možnosti dnešnej medicíny – diabetológie, obezitológie, kardiológie a farmakoterapie), genetické predpoklady klientov k týmto civilizačným ochoreniam a ako s nimi pracovať, príklady z lekárskej a poradenskej praxe NUTRI FOOD PLAN.
Podpora liečby a prevencia porúch štítnej žľazy v súvislosti s obezitou
PAUZA/OBED 12:30 – 13:30 hod.
13:30 – 16:30 hod.
MUDr. Jana Budajová
Kondičná trénerka, finalistka majstrovstiev Európy v kulturistike, fitness a bodyfitness žien 2009, 3.miesto na MSR v bodyfitness
Modelový prístup poradcu ku klientovi
Praktické zásady chudnutia a udržiavania aktívnej svalovej hmoty u klientov, ženské špecifiká, hormonálny profil, rady, výživové triky a recepty, ako zostaviť jedálniček, podporné suplementy, psychológia a príbehy klientok, ako sa ďalej vzdelávať a zdokonaľovať v poradenstve.
Ing. Ivan Mach, CSc.
Zakladateľ Aliancie výživových poradcov ČR, odborný garant kurzu
Prečo by mal výživový poradca nútiť klienta k pohybu?
Pohyb – povinnosť voči zdraviu, psychika a chudnutie – ako preťať začarovaný kruh, potreba pohybu je vedecky zdôvodnená, svaly a izotonická kontrakcia.
NEDEĽA 24. 9. 2023, 8:30 – 15:30 hod.
8:30 – 9:10 hod. (40 minút)
TEST
9:15 – 10:00 hod.
Vyhodnotenie testu
10:00 – 12:00 hod.
Ing. Ivan Mach, CSc.
Zakladateľ Aliancie výživových poradcov ČR, odborný garant kurzu
Sprievodca počítania klientskych jedálničkov – teoretická časť
Krok za krokom k zostaveniu jedálnička, čo je to trojpomer, potreba živín a ich zastúpenie v strave, energetická bilancia.
PAUZA/OBED 12:00 -13:00 hod.
13:00 – 15:00 hod.
Ing. Ivan Mach, CSc.
Zakladateľ Aliancie výživových poradcov ČR, odborný garant kurzu
Zostavovanie jedálničkov – výpočty – praktická časť
Základné energetické prepočty vzhľadom k cieľu klienta, príklad súčasného jedálnička klienta – vyhodnotenie, príklad jedálnička na chudnutie, odhad doby chudnutia klienta, ďalšie príklady a ukážky výpočtov, ukážka programovania výpočtu jedálnička.
15:00 – 15:30 hod.
Otázky a ukončenie kurzu
V priebehu jednotlivých prednášok sú po hodine a pol zahrnuté krátke 10 – 15 minútové prestávky.
Kurz je ukončený online
testom. Po úspešnom absolvovaní tetu bude absolventovi zaslaný diplom Poradcu pre výživu a zároveň sa stáva členom Aliancie výživových poradcov SR a získava štatút „Kvalifikovaný výživový poradca“ s certifikátom.
V prípade, že absolvent test nesplní, bude mu účtovaný poplatok 20 Eur za opakovanie testu v náhradnom termíne. V prípade, že dôjde k opätovnému neúspechu, bude zadaná téma seminárnej práce – zostavenie výživového a suplementačného plánu či pitného režimu. Pokiaľ seminárnu prácu úspešne obháji, získa Diplom aj Certifikát.
Prípadné zmeny v programe sú vyhradené.