MUDr. Jana Budayová sa s nami podelila o svoje skúsenosti z praxe, ako vyzerá nesprávna životospráva a s ktorými chybami sa najčastejšie stretáva. Na modelovom klientovi vysvetlila, ktorých chýb sa najčastejšie ľudia dopúšťajú. Charakteristické znaky:
- Priberanie na váhe
- Málo pohybovej aktivity z dôvodu zamestnania, choroby, tehotenstva
- Nepravidelný denný režim
- Málo času na oddych, nervozita, prejavy napätia a stresu
- Poruchy spánku
- Stravovanie iba 1 – 2 x denne, najčastejšie večer, väčšie množstvo
- Prednostná konzumácia tučnej a sladkej stravy
Takáto životospráva častokrát naruší metabolizmus. Metabolizmus zahŕňa všetky chemické procesy, dochádza k premene látok (hlavne živín) zo stravy a energií v bunkách a živých organizmoch. Keď je látková premena nedokonalá, nedochádza k premene živín na pohybovú energiu a energiu základných fyziologických procesov.
Typická býva aj inzulínová rezistencia, keď je potrebná vysoká dávka inzulínu na vstrebávanie krvného cukru z krvi do svalu. Veľakrát vtedy krv putuje do pečene, kde väčšia časť glukózy je premenená na tuk.
,,Keď klient takmer celý deň nič nekonzumuje, jeho bazálny metabolizmus je nízky a večer už črevo nemá energiu na spracovanie ničoho iného iba práve sladkého. Keď sa to opakuje, vznikne návyk na sladké a tučné jedlá.“ – vysvetľuje.
Aby došlo k náprave, treba začať malými krokmi. Aj keď pacient nemá chuť na raňajky, treba odporúčať aspoň malé množstvo jedla s vlákninou, aby došlo k povzbudeniu peristaltiky čriev a prekrveniu ich stien. Obed by mal obsahovať polievku, šalát a mal by sa konzumovať pomaly. Poobede je povolená malá porcia kofeínového nápoja. Pri obnovovaní stravovacích návykov na pravidelnú stravu pomôžu klientom aj vyvážené mliečne nápoje s vysokým obsahom bielkovín. Tiež sú vhodné koktaily, ktoré obsahujú cereálnu zmes, pšeničné klíčky, otruby, jogurt a minerálne látky.
Je dôležité každodenne udržiavať správnu životosprávu, lebo ako aj latinské príslovie hovorí: ,,Mens sana in corpore sano“ – V zdravom tele zdravý duch.