Poznáte z ktorej živiny koľko potrebujete?

Na kurze „Poradca pre základnú výživu“ v piatok poobede prednášal odborník na výživu človeka Doc. PaedDr. Ing. Jaroslav Jedlička, PhD., a predstavil nám nutričný význam makro- a mikroživín vo výžive, ich prírodný pôvod, výživové nástroje v terapii starších klientov a výber nutrične kvalitných potravín.

Prednáška pána docenta bola zaujímavá aj pre trénerov, keďže poskytla veľa zaujímavých informácií z oblasti športových aktivít. Vysvetlil proces prípravy na preteky a tiež, že na dosiahnutie maximálneho výkonnostného potenciálu nestačí zásobovať svaly iba pred dôležitým pretekom, ale počas celej prípravnej fázy. Po intenzívnych výkonoch niekoľko dní po sebe, ak nie je príjem sacharidov dostatočne bohatý, nedôjde k úplnému obnoveniu glykogénových zásob. Aby sa pri takomto zaťažení obnovili, je treba zaistiť príjem sacharidov v množstve 550 – 600 g denne.

Z oblasti sacharidov sme sa ešte dozvedeli, že vo výžive by mali pokryť väčšinu energetickej potreby človeka, spravidla 50 – 60 %. Vedeli ste, že napriek tomu telo človeka obsahuje iba 2 % sacharidov v sušine, kým v rastlinách tvoria 85 – 90 % sušiny? Dopĺňanie zásoby glukózy je pre niektoré bunky kľúčovým procesom. Napríklad pre nervové bunky a erytrocyty je glukóza jediným zdrojom energie. V normálnych podmienkach sa potreba glukózy kryje z potravy, ale ak je jej potreba väčšia ako príjem v potrave, musí sa syntetizovať z iných látok formou glukoneogenézy.

Zazneli prekvapujúce fakty aj o nadmernom príjme bielkovín:

  • Nadbytočný príjem vedie k vyčerpávaniu niektorých vitamínov a minerálnych látok, potrebných pri odbúravaní nadbytku aminokyselín
  • Nadmerné užívanie vedie k akumulácii močoviny v plazme
  • Nadbytok dusíka u žien zvyšuje malátnosť.

Vo forme diskusie o trojpomeroch živín a na základe príkladov sme mali možnosť sa naučiť vypočítať potrebné množstvo makroživín podľa pohlavia a vekovej kategórie.

Druhú časť prednášky tvorili mikroživiny, počas ktorej nás oboznámili základnými vlastnosťami vitamínov a minerálnych látok. Prednáška bola obohatená rôznymi prekvapujúcimi faktmi, napríklad o vitamíne A. Vedeli ste, že potrebné denné množstvo vitamínu A môžete získať už z 1 vajíčka, ale keby ste rovnaké množstvo chceli získať z mlieka, mali by ste vypiť 1 liter?

Na záver pán docent objasnil situácie, kedy človek potrebuje viac týchto ochranných látok (napr. fyzická záťaž, psychický stres, tehotenstvo) a faktory, ktoré ovplyvňujú množstvo obsahových látok počas skladovania, technickej a kulinárskej úpravy jednotlivých potravín.