Prevencia civilizačných ochorení je medicína 21. storočia

Ako dosiahnuť v nutričných parametroch požadované zmeny?

V sobotu na našom kurze „Poradca pre základnú výživu“ sme si mohli vypočuť od zakladateľa a prezidenta Aliancie výživových poradcov ČR, ako naše stravovacie návyky ovplyvňujú výskyt civilizačných ochorení. Pán Ing. Ivan Mach, CSc. naznačil ako hlavné nutričné riziká nevyváženosť, hypernutríciu, stravu chudobnú na antioxidanty, hypovitaminózu atď. Tiež sme sa dozvedeli, čo môže človek spraviť, aby dosiahol požadované nutričné zmeny. Medzi základné kroky zaradil:

  • upraviť energetický príjem, aby bola dosiahnutá energetická rovnováha medzi výdajom a príjmom pre udržanie optimálnej telesnej hmotnosti v rozmedzí BMI 20-25
  • znížiť príjem tuku, aby jeho podiel neprekročil 30 % celkového denného príjmu
  • znížiť príjem cholesterolu na 300 mg denne
  • znížiť spotrebu jednoduchých cukrov na 10 % celkového denného príjmu
  • znížiť spotrebu kuchynskej soli na 5-7 g denne
  • zvýšiť príjem vitamínu C na 100 mg denne
  • zvýšiť príjem vlákniny na 30 g denne
  • zvýšiť príjem ochranných látok, vitamínov, antioxidantov.

Správny stravovací režim tiež zahŕňa:

  • pravidelné stravovanie
  • správny pitný režim

Pri tvorbe jedálničku je treba venovať pozornosť aj výberu potravín a ich úprave. Strava by mala byť dostatočne pestrá, primeraná veku a zdravotnému stavu.