PhDr. Erika Tkáčová – Psychológia výživy

V nedeľu sme sa zúčastnili na zaujímavej prednáške v oblasti psychológie výživy pod vedením pani PhDr. Eriky Tkáčovej, ktorá je špecialistkou v tejto problematike. Počas prednášky, pani Tkáčová dôsledne vysvetlila dôležitosť a rolu psychiky vo výžive a chudnutí klientov, ale taktiež aj to, ako môže strava vplývať na našu psychiku.

V úvode sme sa dozvedeli čomu sa venuje tento mladý vedný odbor a čo je to teda psychológia výživy. Psychológia je vedná disciplína, ktorá sa zaoberá ľudským myslením, prežívaním a správaním. Z pohľadu psychológa sa môžeme na výživu pozerať z rôznych pohľadov:

  • Myslenie – každý z nás má o výžive určité myšlienky, venuje jej pozornosť a vníma rôzne alternatívne štýly výuky
  • Pocity – každý v súvislosti s potravou niečo cíti, hnev alebo radosť
  • Postoj a správanie– človek v rámci svojej výživy zaujíma určitý názor a tým sa ovplyvňuje aj jeho správanie voči potrave

Pani Takáčová nám taktiež vysvetlila, že zmeny v potravinovom správaní môžu nastať aj v dôsledku psychických porúch a nie len pri redukcií hmotnosti. Napríklad pri ľuďoch trpiacich depresiou môžeme očakávať znížený apetít, pri obsedantno-kompulzívnom ochorení sa môže jedlo stať príznakom nutkavého správania alebo pri paranoidnom ochorení môže mať klient strach, že strava je otrávená.

Taktiež sme si vypočuli aj podrobnosti o chorobnej závislosti na jedle, dôvody pre vznik takejto závislosti, klinické prejavy a vhodná následná liečba. Zásady pomoci klientom s chorobnou závislosťou na jedle sú hlavne:

  • Pravidelná strava – klient by nemal hladovať, aby si udržal stabilnú hladinu cukru v krvi počas dňa
  • Plánovanie si stravy – čo a kedy budem klient konzumovať
  • Motivácia a povzbudenie klienta – sebavedomie klienta je dôležitý aspekt prekonania poruchy príjmu potravy
  • Rozpoznanie emočnej konzumácie alebo konzumácie z dôvodu stresu

Aj keď je psychológia výživy je relatívne nový rozvíjajúci sa vedný odbor, môžeme skonštatovať, že poznatky, ktoré sme získali sú veľmi dôležité pri snahe o redukciu hmotnosti ako aj o zdravý životný štýl.